Istorijat

Ansambl je osnovan 1945. godine kao jedna od aktivnosti kulturno umetničkog društva studenata Beogradskog Univerziteta.

Prvu zvaničnu afirmaciju je stekao na festivalu omladine Jugoslavije 1948. godine. Dolaskom maestra Branka Markovića 1949. godine, prvaka Baleta Beogradske opere, ansambl je započeo sa radom na studioznom oplemenjivanju bogatog folklornog nasleđa našeg naroda. Sticanje internacionalnog iskustva i ugleda, počelo je gostovanjem u Nemačkoj (svetski festival studenata u Minhenu) 1951. godine da bi već na Balkanskom festivalu (Ankara 1954.) poneo epitet najboljeg. Punu zrelost ansambl je potvrdio osvajanjem zlatnih medalja na Svetskom festivalu omladine i studenata u Moskvi (1957) i Beču (1959). Zlatna medalja grada Damaska je upotpunila ovu “zlatnu žetvu”.

Najviša priznanja u zemlji i inostranstvu, osvojene nagrade na mnogobrojnim Festivalima, uvrstile su ovaj ansambl u redu najpoznatijih u zemlji i inostranstvu i donela im epitet “Ambasadora dobe volje i kulture”.

Među najznačajnijim gostovanjima na svim kontinentima (sem Australije) ubrajaju se: osmomesečna turneja oko sveta, pet gostovanja u zemljama Latinske Amerike i četiri tromesečna gostovanja u SAD i Kanadi. Nastupi u najuglednijim sala (Palata Šajo, Boljšoj teatar, Beljas Artes, Pariska i Rimska opera, Karnegi hol…) samo su potvrdili visoki ugled koji ansambl uživa. Poslednjih godina ansambl je gostovao u Izraelu, dva puta u Kini, na Mediteranskim igrama u Tunisu, Balkanskom festivalu u Ohridu, festivalima u Grčkoj i Sloveniji, Svetskom festivalu folklora u Dramondvilu (Kanada) u julu 2004., Mediteranskom festivalu kulture Kalelja, Forum Barselona – Španija 2004., Svetski “Porše” skup – Austrija 2005. Proslava 400 godina od nastanka druge najprevođenije knjige na svetu “Don Kihot” – M. Servantes, protekla je takođe u znaku Krsmanovića u Siudad Realu, kao i festivali u Sevilji, Kadizu i Badahozu na jednomesečnoj turneju po Španiji (jul 2005). U 2013. godini prvi put posle više od 70 godina Ansambl narodnih igara i pesama bio je na turneji u Kuvajtu, gde je imao čast da obeleži 50 godina diplomatskih odnosa Kuvajta i naše zemlje. Takođe, 2013. godine Ansambl narodnih igara i pesama obišao je zaliv Boka Kotorska u Bokeljskoj turneji, kojoj su novinari Crne Gore dali ime, preuzeto od imena koncerta održanog 15. 03. 2013. godine u Sava Centru, “KRSMANAC – ČISTA ENERGIJA SRBIJE”.

Umetnički direktor

Goran Mitrović

pedagog i koreograf

Rođen 1970. godine. Prvak i solista Ansambla KOLO, pedagog i koreograf. U KOLU je od 1990. do danas. Spada u umetnke izuzetnih igračkih mogućnosti i kreativnosti. Njegova scenska pojava u solističkim numerama predstavlja svojevrstan doživljaj pun energije i nadahnuća, a posebno u koreografijama “Ciganska igra”, “Teškoto”, “Komitske igre”, “To pratile, dedo”, a kao tapndžija u koreografijama “Trajna”, “Bosilegradsko krajište” i druge. Pored toga što je nosilac svih važnih solističkih numera, Goran je uzor mladim generacijama.

Kako se upisati?

  • Svi uzrasti
  • Audicije za prijem novih članova od 16 i više godina: 13.09, 14.09, 20.09, 21.09, 27.09. i 28.09. od 10-12h, u prostorijama AKUD-a Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” – Balkanska br. 4;
  • Audicije za prijem novih članova u školu dečijeg folklora (6-10 godina): od 02.09. svakog utorka i četvrtka od 18h, u prostorijama AKUD-a Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” - Balkanska br. 4;
  • Prijem novih članova u rekreativnu grupu foklora – raspitati se na broj telefona 011/36-13-451 svakim radnim danom od 16-20h.

Kako se platiti članarinu?

Od 01.10.2014. godine članarine će se uplaćivati isključivo preko računa, uplatnicama za sezonu 2014/2015.

Plaćanje članarine će se vršiti najkasnije do 10. za tekući mesec, a obrazac uplatnice možete videti na slikama ispod teksta obaveštenja.

Uplate članarine se vrše u zavisnosti od ansambla čiji ste član.

Obrazac uplatnice za uplatu članarine za I Ansambl narodnih igara i pesama Uplatnica ANIP1 Obrazac uplatnice za uplatu članarine za II Ansambl narodnih igara i pesama Uplatnica ANIP2 Obrazac uplatnice za uplatu članarine za III Ansambl narodnih igara i pesama Uplatnica ANIP3 Obrazac uplatnice za uplatu članarine za Dečiji ansambl narodnih igara i pesama Uplatnica DANIP