Istorijat

Akademsko pozorište je posle Narodnog pozorišta najstarije pozorište u Beogradu, peto u celoj Srbiji i najstarije studentsko pozorište u Evropi.

Akademsko pozorište osnovala je grupa studenata Beogradskog univerziteta 19. septembra 1922. godine. Potpisnici osnivačkog akta u bašti kafane hotela Moskva bili su Aleksandar Janković, student prava i Božidar Kovačević, student filozofije. Predvođeno Matom Miloševićem, Milanom Dedincem i Jurijem Rakitinom od svog nastanka bilo je avangardno i okrenuto novim piscima i modernom teatarskom izrazu. Na predlog Ministarstva prosvete, a od strane Nj.K.V. Aleksandra I Karađorđevića , Akademsko pozorište 1932. Godine biva odlikovano Ordenom Svetog Save 4. Stepena. Po završetku Drugog svetskog rata pozorište deluje u okviru novoosnovanog Akud ,,Branko Krsmanović“, kada Soja Jovanović nastavlja sa radom koji je povremeno prekidan za vreme okupacije. Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao dugogodišnji umetnički rukovodilac, pisac i reditelj deluje gotovo dve decenije. U to vreme veoma uspešno su delovali i mladi pisci Aleksandar Obrenović, Jovan Ćirilov, Boro Drašković, a sa njima i i reditelji Ognjenka Milićević, Stevo Žigon, Darko Tatić, Slobodan Boda Marković, zatim Dušan Makavejev, Raša Popov i mnogi drugi. Predstava ,,Ženidba i udadba“ u režiji Nebojše Komadine, prva je predstava iz Srbije koja je gostovala na Venecijanskom Bijenalu, 1960 god. Sve do kraja šezdesetih godina profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti bili su kreatori i nosioci repertoara; Predrag Laković, Miroslav Jokić, Nadežda Vukićević, Stevan Štukelja, Ljubiša Ristić, Dragan Nikolić, Boro Stjepanović, Miroslav Pavićević, Mirko Todorović…Potom dolazi vreme u kome se izdvajaju Siniša Kukić, Dragoslav Todorović, Branko Dimitrijević,Bora Nenić, Velimir Mitrović, Vladimir Lazić, Mirjana Karanović, Oliver Viktorović, Zoran Babić, Obrad Radulović i Primož Bebler. Noviju istoriju pozorišta obeležili su reditelji Goran Cvetković i Vladimir Cvejić. U Akademskom pozorištu izvedeno je preko 270 premijera, ostvarena su gostovanja u 27 zemalja i osvajane nagrade na festivalima najvišeg ranga: Erlangen, Prag, Istanbul, Potsdam, Budimpešta, Nansi, London, Krakov, Napulj, Venecija, Tunis, Minsk, Pečuj, Lijež, Viljnus… Tako je i danas. Tu su studenti svih fakulteta Beogradskog univerziteta i naslednici Rade Đuričin, Branke Petrić, Bekima Fehmiua, Ivana Bekjareva, Ljubomira Draškića….

Iz Akademskog pozorišta poteklo je 9 dobitnika nagrade ,,Dobričin prsten”. To su: Mata Milošević, Olivera i Rade Marković, Ljiljana Krstić, Danilo Bata Stojković, Stevo Žigon, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Ružice Sokić. Čuvajući uspomenu na svoje osnivače i značajne umetnike ustanovljene su tri jedinstvene nagrade koje se povodom jubileja dodeljuju zaslužnim članovima Akademskog pozorišta.

PLAKETA ,,Mata Milošević“ za životno delo i istrajnost u afirmaciji pozorišne umetnosti

PLAKETA ,,Miroslav Belović“ za najbolju režiju u Akademskom pozorištu

POVELjA ,,Soja Jovanović” za trajan doprinos filmskoj i TV umetnosti

Posle Narodnog pozorišta, Akademsko pozorište je najstarije pozorište u Beogradu, peto u celoj Srbiji i najstarije živo studentsko pozorište na svetu. Akademsko pozorište je član AITU – IUTA (International University Theatre Association) Svetske organizacije studentskih / univerzitetskih pozorišta.

Kako se upisati?

  • Starosni uzrast studenti
  • Raspitati se pozivom na broj telefona +381 (64) 44 81 659