Više od jednog veka studenti beogradskih fakulteta okupljaju se kako bi svoje talente i umetničke afinitete iskazali kroz pesmu, igru, sviranje i glumu u ansamblima koji čine Akademsko kulturno-umetničko društvo “Branko Krsmanović”.

Akademski hor “Obilić”, osnovan je 1884. godine , Akademsko pozorište 1922. godine, a ansambl narodnih igara i pesama i ansambl narodne muzike 1945. godine. U samom osnivanju ove kulturne asocijacije postojala su još dva ansambla, džez i simfonijski orkestar koji su tokom šezdesetih godina prestali sa radom a njihovi članovi postali vodeći muzičari profesionalnih ansambala – Simfonijskog i Džez orkestra RTS i Beogradske filharmonije.

Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva širom sveta oslanjajući se na izuzetan doprinos umetnika ranijih generacija koji su svojim umetničkim kvalitetima, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume.

Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpozanatijim koncertnim dvoranama širom sveta.

Krsmanac je brend koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više stotina hiljada članova, živi organizam uvek podmlađivan novim članovima, brend koji postavlja standarde i brend koji stvara dobre ljude.