O nama


Akademsko kulturno umetničko društvo Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” osnovano je 1945. godine i danas ga čine četiri ansambla –
Akademski hor “Obilić”,
Akademsko pozorište,
Ansambl narodnih igara i pesama i
Ansambl narodne muzike

– u kojima se okupljaju studenti kako bi svoje talente i umetničke afinitete iskazali kroz pesmu, igru, sviranje i glumu.

Dva, od naša četiri ansambla, imaju tradiciju dužu od jednog veka i od svojih početaka12548895_10207807260035643_267164887048232340_n do danas nizali su samo uspehe i nagrade, kako na domaćim scenama, tako i insotranim. Osnivanjem Akademsko kulutrno umetničkog društva “Branko Krsmanović” i osnivanjem četiri nova ansambla, Ansambla narodnih igara i pesama, Ansambla narodne muzike i džez i simfonijskog orkestra, na srpskoj kulturnoj sceni postavljaju se visoki umetnički zahtevi i kriterijumi.

 

 

Lesson 3 photo

Ni jedno Akademsko kulturno umetničko društvo do dana današnjeg, nije imalo toliko aktivnosti i nije bilo prisutno na gotovo svim scenama prestonice, ali i zemlje. Redovnim priređivanjem koncerata, predstava, nastupa i manifestacija AKUD je doprineo razvoju kulturnog života Srbije, ali i na najvišem umetničkom nivou prezentovao srpsku muzičku i umetničku tradiciju, o čemu svedoče i brojne nagrade i priznanja.

 

Ansambli su od osnivanja do danas, nastupali na svim kontinentima, u svim većim gradovima sveta, na svim većim muzičkim i pozorišnim scenama, ali i na gotovo svim značajnijim festivalima i takmičenjima, gde su gotovo uvek dobijali prve i specijalne nagrade.

 

Danas, naše Društvo broji preko 600 članova, studenata Univerziteta u Beogradu koji gaje ljubav prema umetnosti i predstavljaju svojevrsan korak kulture i spoj modernih tokova i tradicijeChoir Obilic