Hor “Obilić” najbolji u Evropi


NAJBOLJI MEŠOVITI HOR, NAJBOLJE IZVOĐENJE TURSKE KOMPOZICIJE I NAJBOLJI DIRIGENT DEJAN MILIVOJEVIĆ tri su prve nagrade u rukama hora “Obilić“AKUD Branko Krsmanović  osvojene na upravo završenom prestižnom Internacionalnom festivalu horova u Antaliji u Turskoj.

„Obilić” je, osvajanjem svih glavnih nagrada u izuzetno jakoj konkurenciji čuvenih ruskih, turskih i najboljih evropskih horova, još jednom potvrdio da nema konkurenciju u svojoj oblasti. Čak je najbolje izveo kompoziciju domaćina što je poseban kompliment. Značajno je, takođe, da matična kuća Krsmanac nastavlja tradiciju obrazovanja najistaknutijih dirigenata u regionu, te posle čuvenih Bogdana Babića, Darinke Matić Marović koja je umetnički direktor „Obilića”, ima čast da inauguriše, a ovim festivalom potvrđeno, novo ime dirigenta Dejana Milivojevića.

„Obilić“ se u takmičarskom delu programa predstavio delima Marka Tajčevića („Četvrti duhovni stih“), Konstantina Babića („Treći madrigal“), Todora Skalovskog ( „Makedonska humoreska“) a kao obaveznu kompoziciju turskog autora izveo je „Uzun kavak“ Sulejmana Tarmana, za šta je dobio priznanje za najbolje izvedenu kompoziciju domaćeg autora. Povodom jubileja, pete godine postojanja, na festivalu je izvedena „Karmina Burana“, a hor „Obilić“ je odabran među tri gostujuća hora koji je izveo ovo delo sa Antalijskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Altšulera iz Sankt Peterburga. Maestro Altšuler čestitao je „Obiliću“ posle izvedenog takmičarskog programa rečima: „Bravo! Vi ste prva liga!“

„Obilić“ ulazi naredne godine u jubilarnu 130 godinu postojanja, srpski je brend neprikosnoven u izvođenju klasičnih kompozicija, duhovnog repertoara, svetovne i savremene muzike. Čine ga studenti Beogradskog Univerziteta koji svojom energijomdoprinose da je uvek nov, da je baza savremenih tendencija, da blistavo promoviše Srbiju širom sveta.