Hor „Obilić“ na danima Milanskog edikta u Nišu – IX Betovenova simfonija u Tvrđavi


02 Milanski edikt

 

U subotu 15. juna, na letnjoj pozornici Niške tvrđave, sa početkom u 21 čas svečano je izvedena deveta Betovenova simfonija.

Koncert je izvesto orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu, Niški simfonijski orkestar, hor niškog Fakulteta umetnostiAkademski hor Studentskog kulturnog centra iz Niša, Ženski hor SKC Univerziteta u Nišu, Niški kamerni hor i Akademski hor “Obilić“ iz Beograda.

Solisti koji su nastupili su Katarina Simonović IvankovićAleksandra Ristić,Saša Arsenkov i Nikola Mikić, a dirigent je Suzana Kostić.

Ovo delo smatra se krunom Betovenovog stvaralaštva, autor ga je napisao je kada je već bio potpuno gluv. Sastoji se od četiri velika stava, od kojih su prva tri instrumentalna, dok u četvrtom Betoven uvodi kvartet vokalnih solista i veliki mešoviti hor, navodi organizator.

Svečano izvođenje IX betovenove simfonije deo je državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta, a u Niškoj tvrđavi su se pojavili i Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, patrijarh srpski gospodin Irinej, rukovodstvo grada Niša i diplomatski kor.

Domaćin večeri bio je Njegova Ekselencija ambasador Savezne Republike Nemačke gospodin Hajnc Vilhelm.

Izvor: http://www.juznevesti.com/Kultura/IX-Betovenova-simfonija-u-Tvrdjavi.sr.html