AKADEMSKO POZORIŠTE U KAZABLANCI


05 Kazablanka

 

Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“ pripala je čast da predstavom „Mnogo početaka“ reditelja Nikole Zavišića nastupi na Međunarodnom festivalu akademskog pozorišta u Kazablanci, koji se održao od 28. juna do 4. jula u Kazablanci pod Visokim Pokroviteljstvom Njegovog Kraljevskog Veličanstva Muhameda VI na temu „Rainbow: Expressions and Multiple Theatrical Experiences“.

Festival je izuzetno prestižan i Krsmanac je bio počastvovan pozivom i vrlo se rado odazvao jer je i delovanjem u prošloj sezoni imao izuzetnu predstavu kojom dostojno prezentuje Srbiju odgovarajući u potpunosti propozicijama Festivala. U pitanju je sveža, novih formi, avangardna, filozofski i formalno utemeljena predstava “Mnogo početaka” reditelja Nikole Zavišića u ovom trenutku imena koje će obeležiti narednu deceniju u pozorišnoj umetnosti u nas s blistavim dometima koji korenspondiraju s svetkom scenom koju predstavlja Festival u Kazablanci.

Festival univerzitetskih pozorišta u Kazablanci je prestižno mesto okupljanja najboljih akademskih trupa širom celog sveta od SAD, Obale Slonovače, Venecuele, Španije, Turske, Libije, Mekskika. Izuzetnog je umetničkog i naučnog senzibiliteta, savremenih kreativnih radionica te je Akademsko pozorište imalo priliku da sazna u međusobnoj interakciji s kolegama širom sveta najsvežije pozorišne tendencije. Glumci Akademskog pozorišta svojim ličnim umetničkim kvalitetom, kao i ličnim obrazovanjem, bili su izuzetni partneri u toj naučnoj i umetničkoj misiji. Prezentovanjem svog talenta na najbolji način predstavili su  napredne tokove koje neguje Akademsko pozorište.

Akademsko pozorište je i ovog puta trijumfovalo i vratilo se u Srbiju s priznanjima i nagradama, značajnim iskustvima u kulturnom lideršipu stečenom na radionicama, seminarima i tribinama, dragocenim kontaktima s kolegama iz sveta akademskih pozorišta, prestižnim pozivima za gostovanja u UAE, Francuskoj, Americi… Takođe i divnim impresijama o zemlji domaćinu, sveobuhvatno s širom slikom o kvalitetu AP u odnosu na globalne umetničke tokove, a pojedinačno s trajnim dobrim osećajem o sopstvenom mestu u svetu.