Akademski hor “Obilić” na otvaranju 45. BEMUS-a


Izvođenjem “Rekvijema” Đuzepea Verdija (1813-1901), vrhunskog dela operskog majstora čija se 200. godišnjica od rođenja ove godine obeležava širom sveta, u Sava centru u prisustvu više od tri hiljade posetilaca, svečano je otvoren 45. Bemus.

Otvaranje-Bemusa.jpg

Najveći i najdugovečniji festival klasične muzike u regionu, 45. po redu Bemus, kao i mnogo puta pre, svečanim koncertom otvorili su Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije i omiljeni dirigent beogradske publike Bojan Suđić koji je i pre koncerta pozdravljen burnim aplauzima.

Verdijev “Rekvijem” za soliste, hor i orkestar izvelo je 400 muzičara, Simfonijski orkestar RTS “pojačan” članovima Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti, izvanredni solisti Ajle Asoni, sopran, solista Estonske opere, Nataša Jović-Trivić, mecosopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta, Marsel Rejans, vodeći holandski tenor i Luciano Batinić, bas iz Hrvatske.

U muzičkom spektaklu učestvovali su članovi združenih horova: Hor RTS, Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademski ženski hor Collegium Musicum, koji su na sceni stajali iza članova brojnog orkestra.

U znak poštovanja prema jednom od najomiljenih i najizvođenijih kompozitora Verdiju, njegovo potresno ostvarenje snažnih emocija, izvanredne lepote melodija, izvedeno je svečarski, sa puno izvođačkog žara i posvećenosti.

Verdi je “Rekvijem” posvetio uspomeni na velikog italijanskog pesnika, književnika i nacionalnog heroja Aleksandra Manconija čija ga je smrt 1873. godine duboko potresla.

Delo koje više od veka pleni lepotom i jedno je od najomiljenijih kod publike širom sveta, premijerno je izvedeno 1874. godine u crkvi Sv. Marka u Milanu pod dirigentskom upravom samog Verdija.

Hor.jpg

Od premijernog izvođenja Verdijev “Rekvijem” izvodi se sa velikim uspehom prvo na evropskim koncertnim scenama, a potom i širom sveta. Godinu dana nakon premijere Verdi je dirigovao ogromnim izvođačkim aparatom u londonskom Albert Holu, učestvovali su hor od hiljadu pevača i orkestar sa 140 muzičara.

Verdijev “Rekvijem” izvodi se na svim meridijanima, posebno ove godine kada se obeležava jubilej Verdija. Obeležavanju jubileja pridružio se i 45. Bemus koji je svečano otvoren Verdijevom “operom u crkvenom ruhu”, veličanstvenom muzikom operskog genija koje spada u vrhunska ostvarenja.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/1416917/Po%C4%8Deo+45.+Bemus.html