Akademski hor “Obilić” na 49. Mokranjčevim danima


Ljubitelji duhovne muzike Stevana Stojanovića Mokranjca, mogli su trećeg dana Festivala, da uživaju u njegovom stvaralaštvu, na koncertu koji je priredio hor „Obilić“ – AKUD “Branko Krsmanović“ iz Beograda. Horom je dirigovala besednica 49. Mokranjčevih dana, Darinka Matić Marović, kojoj je uručena i Počasnica festivala. 

koncert_duhovne_muzike_2Umetnost profesorke Darinke Matić – Marović predstavlja savršeni sklad muzičke kulture, autoriteta, sugestivne snage, beskrajne energije i potpune posvećenosti svemu što radi. U njenim nadahnutim interpretacijama složenih i zahtevnih dela domaćeg i stranog, klasičnog i modernog repertoara, koje publika širom sveta prima sa oduševljenjem, kritičari prepoznaju “snažni i impresivni domet”, „visoki profesionalizam“, „apsolutnu preciznost“, „zvuke na granici magije horskog pevanja“, „lekcije iz umetnosti dirigovanja“, „razvijeni smisao za stil i kulturu ekspresije“, „sugestivnu snagu u prenošenju sopstvene vizije o kompozitorovim idejama na ansambl i slušaoce“. Za neke je „dirigent – lavica iz Beograda“, a ima i onih koji kažu da je „dirigent – kraljica iz Beograda“.

koncert_duhovne_muzike_1Akademski hor Obilić osnovan je 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu, tadašnjoj Velikoj školi. Horom najpre diriguje Josif Marinković, a nakon njega Stanislav Binički, Jovan Bandur, Lovro Matačić, Svetolik Pašćan i Branko Dragutinović. Nekoliko godina po obnavljanju rada 1945. godine, pod rukovodstvom maestra Bogdana Babića, a pod imenom Akademski hor Branko Krsmanović postaje značajan činilac tadašnje jugoslovenske muzičke produkcije, o čemu svedoče brojna priznanja: prve nagrade u Arecu, Langolenu, Moskvi, Beču, Minhenu … Od 1981. god. dirigent i umetnički rukovodilac Hora je profesor Darinka Matić-Marović. Ona svojom velikom kreativnošću, energijom i entuzijazmom postiže najviše umetničke domete na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Među najveće uspehe Hora ubrajaju se: osam tromesečnih turneja po SAD i Kanadi, kao i turneje po Švedskoj, Finskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, NR Kini, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Mađarskoj, Grčkoj, Meksiku, učeće na proslavi 2000 godina hrišćanstva u Rimu i na Prvom svetskom horskom festivalu u Beču 2001. Ansambl je nastupao u najpoznatijim dvoranama sveta: Karnegi Hol u Njujorku, Akropolis opera u Nici, Konserthuset u Stokholmu, Sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sala Berlinske filharmonije, Sala Losanađeleske filharmonije, Irodio teatar u Atini kao i Zlatna sala Muzikferajna u Beču.

Bogat repertoar obeležila su izvođenja velikog broja vokalno-instrumentalnih scenskih i duhovnih a capella dela, od kojih su najznačajnija: Rekvijemi Mocarta, Verdija, Dvoržaka, Forea, Kerubinija i Šumana, Stabat mater, Rosinija, Dvoržaka i Pulenka, Carmina Burana, Catulli Carmina i Trijumf Afrodite Karla Orfa, Betovenova IX simfonija i Misa Solemnis, Mocartova Misa Brevis i Misa u Ce-duru, Rosinijeva Mala misa, Kerubinijeva Misa u Ce-duru, Te Deum Bruknera i Verdija, Malerove Simfonije br.2, 3, 5 i 8, Aleksandar Nevski Sergeja Prokofjeva,  Pučini Messa di Gloria… Hor je koncertno izvodio i niz opera (Čajkovski –  Jolanda, Mocart – Don Đovani, Vagner – Parsifal, Rahmanjinov – Aleko, Glinka – Ivan Susanjin, Borodin –  Knez Igor), učestvovao u scensko-muzičkoj produkciji Sen Sansove opere Samson i Dalila prilikom otvaranja Akropolis opere u Nici, i u izvođenju Masneove Herodiade, Verdijevih Sicilijanskih večeri i Aide. Na svom repertoaru, Hor ima brojna dela pravoslavne duhovne muzike ruskih, bugarskih i jugoslovenskih kompozitora. Sarađivao je sa istaknutim orkestrima u zemlji kao i sa Ženevskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom švedskog radija, Filharmonijom iz Nice, Orkestrom Akademije Santa Ćećilija iz Rima, Ruskim nacionalnim orkestrom, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Nacionalnim orkestrom iz Lila, Moskovskim kamernim orkestrom, Jermenskim nacionalnim orkestrom i drugim, kao i sa dirigentima, Sikten Erling, Žak de la Kote, Hans Graf, Lovro von Matačić, Milan Horvat, Jevgenij Svetlanov, Kiril Ditrih, Žan-Klod Kasadesus, Žorž Pretr, Emil Tabakov, Gerhard Trak, Enio Morikone …

Od značajnijih gostovanja u poslednjih nekoliko godina izdvajaju se gostovanja u Meksiku, Argentini, Bugarskoj i Španiji.

Izvor (fotografije i tekst): http://www.domkulture-negotin.rs/?p=4173