POPHOR Krsmanac


POPHOR Krsmanac, predvođen dirigentom Marijom Milovanović, nastao je u septembru 2012. godine kao novi ansambl AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” u Beogradu.

POPhor Krsmanac 5.7.2015.

Pophor Krsmanac, čiji su članovi učenici i studenti beogradskih škola i fakulteta, stvoren je sa misijom da obogati kulturnu scenu Beograda i Srbije, horom kakav, do sada, na ovim prostorima nije viđen. Novi muzički trend koji izvodi i predstavlja savremenu muziku priznatih autora, stvara svojevrsne obrade popularne domaće i strane muzike bez instrumentalne pratnje (a capella) ili uz klavirsku pratnju.

Pophor Krsmanac je do sada nastupao na raznim manifestacijama i festivalima, među kojima su: godišnja proslava Kluba ljubitelja umetnosti Fakulteta za medije i komunikaciju u Beogradu (plaketa za počasnog člana Kluba), novogodišnja IPA dečija zabava (zabava za najmlađe u organizaciji Internacionalne policijske asocijacije), jesenji Festivalu zdravlja u Beogradu, proslavi 45 godina Akademskog hora “Collegium musicum”, manifestaciji Božićni trg i sl. Takođe, održao je nekoliko samostalnih koncerata u prostorijama Društva, Mixer house-u, zatim je nastupio kao specijalni gost na koncertu benda Sorabi u Udruženju pop i rok muzičara Srbije, kao i na festivalu u organizaciji Naxi radija  Naxi Oazi 2014, 2015. i 2016.  godine…

Marija Milovanović

POPhor Krsmanac Marija Milovanović

Marija Milovanović je završila dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. mr Biljane Radovanović i do sada je sarađivala sa brojnim voklano-instrumentalnim ansamblima u pripremi velikog broja koncerata. Neki od njih su Akademski mešoviti hor i orkestar Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Umetnički ansambl “Stanislav Binički”, Akademski hor “Collegium musicum”, Akademski hor “Obilić” AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović”, gudački orkestar “Dušan Skovran”. Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije i drugi.

Od 2007. godine postaje član Akademskog hora “Collegium musicum” u okviru koga, zahvaljujući podršci dirigenta hora Darinki Matić Marović i Dragani Jovanović, ubrzo počinje da stiče svoja prva iskustva sa vokalnim, a zatim i instrumentalnim ansamblima sa kojima je hor blisko sarađivao. Assistirala je u pripremi velikog broja značajnih koncerata širom Srbije, kao i u inostranstvu (Francuska – Međunarodni horski festival u Nansiju, Poljska – Internacionalni horski festival u Poznanju, Međunarodno takmičenje duhovne muzike, Hajnovka; Bugarska – Međunarodni festival duhovne muzike “Dostojno jest”, Pomorje; Turska – Drugi međunarodni horski festival u Istanbulu, kao i na renomiranim festivalima horske muzike u Ekvadoru, Meksiku, Argentini, Kipru, Rumuniji, Švedskoj…). POsebno se izdvaja koncert pod nazivom Posvete, koji je Akademski hor “Collegium musicum” u saradnji sa beogradskim gudačkim orkestrom “Dušan Skovran” održao 12. decembra 2010. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Od 2013. godine, Marija Milovanović radi sa POPhorom Krsmanca sa kojim je učestvovala na brojnim manifestacijama širom prestonice.  Odnegovala je brojne mlade pevače koji su prošli kroz ovaj ansambl.

POPhor Krsmanac 5.5.2015.

Kako se upisati

Više informacija o upisu u sve ansamble AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” na sledećem linku – prijava.