Ansambl narodne muzike


DSCF3530

Osnivanjem Ansambla narodnih igara “Branko Krsmanović” istovremeno je rođena ideja da se sveukupno obuhvati bogato kulturno nasleđe Srbije i Balkana i usavrši izražajnost kako muzičkih tako i scenskih elemenata. Sa tom idejom 1951. godine osnovan je Veliki ansambl narodne muzike na čelu sa violinistom Vlastimirom Jelićem. Najistaknutiji muzičar u tom orkestru u ranim posleratnim godinama bio je harmonikaš Toša Elezović.

Od 1957. godine Ansambl narodne muzike ravnopravno doprinosi umetničkom kvalitetu i uspehu ostvarenjima Ansambla narodnih igara i pesama “Branko Krsmanović” kao njegov integralni deo negujući vrednosti i lepotu folklorne umetnosti. Ansambl narodne muzike “Branko Krsmanović” je postigao značajne uspehe na Međunarodnom muzičkom podijumu u Nju Orleansu (SAD) 1976. godine i u Belgiji i Holandiji 1987. godine. Najveći uspeh ovog orkestra je osvojena zlatna medelja na Svetskom festivalu omladine i studenata u Moskvi 1957. godine. Zajedno sa ansamblom narodnih igara, ansambl narodne muzike beleži mnoge uspehe na inostranim turnejama osvajajući brojne nagrade, medalje i diplome. Repertoarom koji obuhvata kulturno nasleđe iz svih delova bivše Jugoslavije, ansambl narodne muzike doprinosi kulturnom uzdizanju mnogih lokalnih zajednica, kao i unapređenju kulturnog života uopšte. Sa velikim uvažavanjem treba pomenuti rukovodioce i pedagoge koji su uzdigli ovaj orkestar: Miodrag Janoski, Vladeta Kandić, Dušan Šaponja, Dušan Suvajac, Aleksandar Čutaja i drugi. Umetnički direktor Ansambla narodne muzike je gospodin Ivan Petrović.

 

Umetnički rukovodilac

Ivan Petrović

544204_10200705152848126_2078479340_n

 

Svoje muzičko obrazovanje, Ivan Petrović, započinje u nižoj muzičkoj školi “Stanislav Binički” gde uči svoje prve muzičke korake na harmonici u klasi profesora Vladimira Milanovića. Nakon toga, upisuje srednju Hemijsku školu u Beogradu, ali nastavlja intezivno da se usavršava na polju narodne muzike učeći od velikana srpske muzičke scene, kao što su Vlada Todosijević, Miodrag Janoski i mnogi drugi. Tehniku sviranja harmonike učio je po programu najčuvenijeg pedagoga  harmonike, Dragana Vasovića i danas je prenosi na mnoge mlade učenike.

Profesionalno je počeo da se bavi muzikom od 1995. godine, kada počinje da svira po različitim kulturno umetničkim društvima, koncertima, nastupima i manifestacijama. 1997. godine postaje član Akademsko kulturno umetničkog društva “Branko Krsmanović”, gde od 2004. godine postaje i umetnički rukovodilac Ansambla narodne muzike,

Pored stalnog angažmana na mestu umetničkog rukovodioca, radio je i kao korepetitor i pomoćni saradnik za narodnu igru od 2011. do 2013. godine u baltskoj školi “Luj da Vičo”, od 2011. do 2013. godine.

 

Kako se upisati

Više informacija o upisu u sve ansamble AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” na sledećem linku – prijava.