Akademsko pozorište


Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” je posle Narodnog pozorišta najstarije pozorište u Beogradu, peto u celoj Srbiji i najstarije studentsko pozorište u Evropi.Pozdravi nekog

Ideja o osnivanju Akademskog pozorišta rodila se od grupe studenata Beogradskog univerziteta. Oni su, nadahnuti gostovanjem Moskovskog Hudožestvenog Akademičeskog Teatra (MHAT), septembra 1922. godine, u bašti Hotela Moskva pokrenuli proces osnivanja. U ime osnivača potpisnici su bili Aleksandar Janković, student prava i Božidar Kovačević, student filozofije i dana  19. septembar 1922. godine, dobijenjem dozvole od strane Beogradskog Univerziteta, osniva se Akademsko pozorište.

Predvođeno Matom Miloševićem, Milanom Dedincem i Jurijem Rakitinom od svog nastanka Akademsko pozorište bilo je  avangardno i okrenuto novim piscima i modernom teatarskom izrazu.
Na predlog Ministarstva prosvete, a od strane Aleksandra I Karađorđevića, Akademsko pozorište 1932. godine biva odlikovano Ordenom Svetog Save 4. Stepena.Plafon AP Mata
Po završetku Drugog svetskog rata pozorište deluje u okviru novoosnovanog AKUD ,,Branko Krsmanović“, kada Soja Jovanović nastavlja sa radom koji je povremeno prekidan za vreme okupacije.
Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao dugogodišnji umetnički rukovodilac, pisac i reditelj deluje gotovo dve decenije. U to vreme veoma uspešno su delovali i mladi pisci Aleksandar Obrenović, Jovan Ćirilov, Boro Drašković, a sa njima i i reditelji Ognjenka Milićević, Stevo Žigon, Darko Tatić, Slobodan Boda Marković, zatim Dušan Makavejev, Raša Popov i mnogi drugi. Predstava ,,Ženidba i udadba“ u režiji Nebojše Komadine, prva je predstava iz Srbije koja je gostovala na Venecijanskom Bijenalu, 1960 god. Sve do kraja šezdesetih godina profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti bili su kreatori i nosioci repertoara: Predrag Laković, Miroslav Jokić, Nadežda Vukićević, Stevan Štukelja, Ljubiša Ristić, Dragan Nikolić, Boro Stjepanović, Miroslav Pavićević, Mirko Todorović Era…Potom dolazi vreme u kome se izdvajaju Siniša Kukić, Dragoslav Todorović, Branko Dimitrijević, Bora Nenić, Velimir Mitrović, Vladimir Lazić, Mirjana Karanović, Oliver Viktorović, Zoran Babić, Obrad Radulović, Primož Bebler, Goran Cvetković, a noviju istoriju pozorišta obeležio je glumac i reditelj Vladimir Cvejić.

U Akademskom pozorištu izvedeno je preko 280 premijera, ostvarena su gostovanja u 27 zemalja i osvajane nagrade na festivalima najvišeg ranga u Istanbulu, Erlangenu, Pragu, Rimu, Potsdamu, Parizu, Bezansonu, Budimpešti, Nansiju, Londonu, Varšavi, Krakovu, Helsinkiju, Turku, Tempereu, Napulju, Veneciji, Amsterdamu, Tunisu, Maroku, Minsku, Pečuju, Liježu, Viljnusu… Iz Akademskog pozorišta poteklo je 9 dobitnika nagrade ,,Dobričin prsten”: Mata Milošević, Olivera i Rade Marković, Ljiljana Krstić, Danilo Bata Stojković, Stevo Žigon, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj i Ružice Sokić.

Čuvajući uspomenu na svoje osnivače i značajne umetnike ustanovljene su tri jedinstvene nagrade koje se povodom jubileja dodeljuju zaslužnim članovima Akademskog pozorišta.

PLAKETA ,,Mata Milošević“
za životno delo,
posvećenost Akademskom pozorištu i istrajnost u afirmaciji pozorišne umetnosti.

PLAKETA ,,Miroslav Belović“
za najbolju režiju u Akademskom pozorištu

POVELjA ,,Soja Jovanović”
za trajan doprinos filmskoj i TV umetnosti

Akademsko pozorište je član AITU – IUTA (International University Theatre Association)
Svetske organizacije studentskih / univerzitetskih pozorišta.

Porodica OSOBE TE I TE, predstava IZVRŠITELJ

 

 

Kako se upisati

Više informacija o upisu u sve ansamble AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” na sledećem linku – prijava.