Akademsko pozorište


Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” je posle Narodnog pozorišta najstarije pozorište u Beogradu, peto u celoj Srbiji i najstarije studentsko pozorište u Evropi.Pozdravi nekog

Ideja o osnivanju Akademskog pozorišta rodila se od grupe studenata Beogradskog univerziteta. Oni su, nadahnuti gostovanjem Moskovskog Hudožestvenog Akademičeskog Teatra (MHAT), septembra 1922. godine, u bašti Hotela Moskva pokrenuli proces osnivanja. U ime osnivača potpisnici su bili Aleksandar Janković, student prava i Božidar Kovačević, student filozofije i dana  19. septembar 1922. godine, dobijenjem dozvole od strane Beogradskog Univerziteta, osniva se Akademsko pozorište.

Predvođeno Matom Miloševićem, Milanom Dedincem i Jurijem Rakitinom od svog nastanka Akademsko pozorište bilo je  avangardno i okrenuto novim piscima i modernom teatarskom izrazu.
Na predlog Ministarstva prosvete, a od strane Aleksandra I Karađorđevića, Akademsko pozorište 1932. godine biva odlikovano Ordenom Svetog Save 4. Stepena.Plafon AP Mata
Po završetku Drugog svetskog rata pozorište deluje u okviru novoosnovanog AKUD ,,Branko Krsmanović“, kada Soja Jovanović nastavlja sa radom koji je povremeno prekidan za vreme okupacije.
Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao dugogodišnji umetnički rukovodilac, pisac i reditelj deluje gotovo dve decenije. U to vreme veoma uspešno su delovali i mladi pisci Aleksandar Obrenović, Jovan Ćirilov, Boro Drašković, a sa njima i i reditelji Ognjenka Milićević, Stevo Žigon, Darko Tatić, Slobodan Boda Marković, zatim Dušan Makavejev, Raša Popov i mnogi drugi. Predstava ,,Ženidba i udadba“ u režiji Nebojše Komadine, prva je predstava iz Srbije koja je gostovala na Venecijanskom Bijenalu, 1960 god. Sve do kraja šezdesetih godina profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti bili su kreatori i nosioci repertoara: Predrag Laković, Miroslav Jokić, Nadežda Vukićević, Stevan Štukelja, Ljubiša Ristić, Dragan Nikolić, Boro Stjepanović, Miroslav Pavićević, Mirko Todorović Era…Potom dolazi vreme u kome se izdvajaju Siniša Kukić, Dragoslav Todorović, Branko Dimitrijević, Bora Nenić, Velimir Mitrović, Vladimir Lazić, Mirjana Karanović, Oliver Viktorović, Zoran Babić, Obrad Radulović, Primož Bebler, Goran Cvetković, a noviju istoriju pozorišta obeležio je glumac i reditelj Vladimir Cvejić.

U Akademskom pozorištu izvedeno je preko 280 premijera, ostvarena su gostovanja u 27 zemalja i osvajane nagrade na festivalima najvišeg ranga u Istanbulu, Erlangenu, Pragu, Rimu, Potsdamu, Parizu, Bezansonu, Budimpešti, Nansiju, Londonu, Varšavi, Krakovu, Helsinkiju, Turku, Tempereu, Napulju, Veneciji, Amsterdamu, Tunisu, Maroku, Minsku, Pečuju, Liježu, Viljnusu… Iz Akademskog pozorišta poteklo je 9 dobitnika nagrade ,,Dobričin prsten”: Mata Milošević, Olivera i Rade Marković, Ljiljana Krstić, Danilo Bata Stojković, Stevo Žigon, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj i Ružice Sokić.

Čuvajući uspomenu na svoje osnivače i značajne umetnike ustanovljene su tri jedinstvene nagrade koje se povodom jubileja dodeljuju zaslužnim članovima Akademskog pozorišta.

PLAKETA ,,Mata Milošević“
za životno delo,
posvećenost Akademskom pozorištu i istrajnost u afirmaciji pozorišne umetnosti.

PLAKETA ,,Miroslav Belović“
za najbolju režiju u Akademskom pozorištu

POVELjA ,,Soja Jovanović”
za trajan doprinos filmskoj i TV umetnosti

Akademsko pozorište je član AITU – IUTA (International University Theatre Association)
Svetske organizacije studentskih / univerzitetskih pozorišta. V. d. umetničkog rukovodioca je reditelj Filip Grinvald i asistentkinja master diplomirana glumica Maja Nikolić.

Porodica OSOBE TE I TE, predstava IZVRŠITELJ

V. d. umetničkog rukovodioca

Filip Grinvald

Filip Grinvald je rođen 1984. godine u Beogradu. Studirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Egona Savina. Diplomirao je 2007. godine režijom predstave Mirandolina Karla Goldonija u produkciji Narodnog pozorišta u Somboru. U toku i nakon studija režirao je više predstava u profesionalnim pozorištima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Godine 2008. dobio je nagradu za najboljeg mladog reditelja na 48.Internacionalnom teatarskom festivalu MESS Sarajevo za režiju predstave Staza divljači Franc Ksavera Kreca u produkciji Narodnog pozorista Republike Srpske. Godine 2010. dobio je nagradu Neda Depolo za kreativni doprinos radio izrazu Radio Beograda, za dokumentarnu radio dramu Mnogo hteo, mnogo započeo. Docent je na predmetu Pozorišna režija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za pozorišnu i radio režiju kod prof. Egona Savina.

Dosadašnje režije:
Jovan Sterija Popović: Ženidba i udadba, ispitna predstava na FDU u Beogradu;
Karlo Goldoni: Mirandolina, NP Sombor:
Franc Ksaver Krec: Staza divljači, NPRS Banja Luka;
Vera Jon: Vitamini, NP u Beogradu;
Dejvid Lindzi Aber: Zečja jama, BDP u Beogradu;
Radmila Smiljanić: Balon od kamena-moja sjećanja, NPRS Banja Luka;
Jovan Sterija Popović: Ženidba i udadba, NP Kikinda;
Edvard Olbi: Zoološka priča, NPRS Banja Luka;
Ronald Šimelpfenig: Arapska noć, BNP Zenica i NP Tuzla
Erik Emanuel Šmit: Mali bračni zločini, NP u Beogradu
Vasko Raičević: Dobra smrt, CNP Podgorica
Rože Vitrak: Viktor ili djeca na vlasti, NPRS Banja Luka
Mate Matišić: Ničiji sin, Pozorište Prijedor
Anton Pavlovič Čehov: Galeb, NP Subotica, drama na srpskom jeziku
Slavomir Mrožek: Tango, Atelje 212, Beograd

Asistentkinja umetničkog rukovodioca

Maja Nikolić

 

majaa

Maja Nikolić je rođena 1988. godine u Smederevu. Osnovne studije glume zavrsila 2011. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Borisa Isakovića i master stuidije 2012. godine u klasi gosta profesora Tomija Janežiča a pod mentorstvom profesora Borisa Isakovića. Diplomirala osnovne studije glume igrajući u predstavi „Road“ Jim  Cartwright a u režiji Borisa Isakovića i Miloša Pušića u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i master studije sa monodramom „Lilika“  Dragoslava Mihailovića. U toku studija bila polaznik radionica scenskog pokreta, tela i glasa koju su vodili Deneš Debreji I Heni Varga. Ostvarila uloge kao gost glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u predstavama „ Gospodja ministarka“, „ Ivona kneginja Burgundska“ u režiji Radoslava Milenkovića, “Halflajf“ u režiji Saše Perića…/ uloge u dečijim predstavama kao član dečijih trupa u Novom Sadu, Beogradu i Vršcu../ čitanje dečijih radio drama u dramskom programu  za decu Radio Beograd i uloge u studenstkim filmovima kratkog i srednjeg metra…

Učestvovala na festivalima „Graditeljsko nasledje kao scena“ u organizaciji „Scenatorija“, „Festival Ekološkog Pozorišta za decu“ , BE:FEMON, …

Dobitnica nagrade 2013. godine  „Sigridrug“ ,prvo mesto za glumca izvodjača na 22om festivalu monodrame za decu „Zmajeve dečije igre“ u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

 

Kako se upisati

Više informacija o upisu u sve ansamble AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” na sledećem linku – prijava.