Akademsko pozorište


Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” je posle Narodnog pozorišta najstarije pozorište u Beogradu, peto u celoj Srbiji i najstarije studentsko pozorište u Evropi.Pozdravi nekog

Ideja o osnivanju Akademskog pozorišta rodila se od grupe studenata Beogradskog univerziteta. Oni su, nadahnuti gostovanjem Moskovskog Hudožestvenog Akademičeskog Teatra (MHAT), septembra 1922. godine, u bašti Hotela Moskva pokrenuli proces osnivanja. U ime osnivača potpisnici su bili Aleksandar Janković, student prava i Božidar Kovačević, student filozofije i dana  19. septembar 1922. godine, dobijenjem dozvole od strane Beogradskog Univerziteta, osniva se Akademsko pozorište.

Predvođeno Matom Miloševićem, Milanom Dedincem i Jurijem Rakitinom od svog nastanka Akademsko pozorište bilo je  avangardno i okrenuto novim piscima i modernom teatarskom izrazu.
Na predlog Ministarstva prosvete, a od strane Aleksandra I Karađorđevića, Akademsko pozorište 1932. godine biva odlikovano Ordenom Svetog Save 4. Stepena.Plafon AP Mata
Po završetku Drugog svetskog rata pozorište deluje u okviru novoosnovanog AKUD ,,Branko Krsmanović“, kada Soja Jovanović nastavlja sa radom koji je povremeno prekidan za vreme okupacije.
Uspon Akademskog pozorišta vezan je za ime reditelja Miroslava Belovića, koji kao dugogodišnji umetnički rukovodilac, pisac i reditelj deluje gotovo dve decenije. U to vreme veoma uspešno su delovali i mladi pisci Aleksandar Obrenović, Jovan Ćirilov, Boro Drašković, a sa njima i i reditelji Ognjenka Milićević, Stevo Žigon, Darko Tatić, Slobodan Boda Marković, zatim Dušan Makavejev, Raša Popov i mnogi drugi. Predstava ,,Ženidba i udadba“ u režiji Nebojše Komadine, prva je predstava iz Srbije koja je gostovala na Venecijanskom Bijenalu, 1960 god. Sve do kraja šezdesetih godina profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti bili su kreatori i nosioci repertoara: Predrag Laković, Miroslav Jokić, Nadežda Vukićević, Stevan Štukelja, Ljubiša Ristić, Dragan Nikolić, Boro Stjepanović, Miroslav Pavićević, Mirko Todorović Era…Potom dolazi vreme u kome se izdvajaju Siniša Kukić, Dragoslav Todorović, Branko Dimitrijević, Bora Nenić, Velimir Mitrović, Vladimir Lazić, Mirjana Karanović, Oliver Viktorović, Zoran Babić, Obrad Radulović, Primož Bebler, Goran Cvetković, a noviju istoriju pozorišta obeležio je glumac i reditelj Vladimir Cvejić.

U Akademskom pozorištu izvedeno je preko 280 premijera, ostvarena su gostovanja u 27 zemalja i osvajane nagrade na festivalima najvišeg ranga u Istanbulu, Erlangenu, Pragu, Rimu, Potsdamu, Parizu, Bezansonu, Budimpešti, Nansiju, Londonu, Varšavi, Krakovu, Helsinkiju, Turku, Tempereu, Napulju, Veneciji, Amsterdamu, Tunisu, Maroku, Minsku, Pečuju, Liježu, Viljnusu… Iz Akademskog pozorišta poteklo je 9 dobitnika nagrade ,,Dobričin prsten”: Mata Milošević, Olivera i Rade Marković, Ljiljana Krstić, Danilo Bata Stojković, Stevo Žigon, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj i Ružice Sokić.

Čuvajući uspomenu na svoje osnivače i značajne umetnike ustanovljene su tri jedinstvene nagrade koje se povodom jubileja dodeljuju zaslužnim članovima Akademskog pozorišta.

PLAKETA ,,Mata Milošević“
za životno delo,
posvećenost Akademskom pozorištu i istrajnost u afirmaciji pozorišne umetnosti.

PLAKETA ,,Miroslav Belović“
za najbolju režiju u Akademskom pozorištu

POVELjA ,,Soja Jovanović”
za trajan doprinos filmskoj i TV umetnosti

Akademsko pozorište je član AITU – IUTA (International University Theatre Association)
Svetske organizacije studentskih / univerzitetskih pozorišta. V. d. umetničkog rukovodioca je reditelj Mika Pavićević.

Porodica OSOBE TE I TE, predstava IZVRŠITELJ

V. d. umetničkog rukovodioca

Mika Pavićević

MikaPavicevicRođen u Beogradu 1942. godine, Mika Pavićević diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film i RTV u Beogradu. Igrao je u brojnim predstavama, TV dramama i serijama (Srbija na istoku, Muzikanti, Izbacivač, Tako se živelo…), kao i mnogim koprodukcionim filmovima. Nadsinhronizovao je mnoge domaće i strane igrane i crtane filmove na srpskom i francuskom jeziku (Sakljupači perja, Tri, Armagedon, Prošlog leta u Marijenbadu…).

U dramskom repertoaru Radio Beograda ostvario je pedeset režija i odigrao preko tri stotine uloga, od kojih osamdeset glavnih. Kao svoju prvu režiju radio drame realizovao je “Deca našeg baštovana gaze travu”, M. Oklopdžića (1968). Autor je i preko 50 radio drama, od kojih je dvadesetak izvedeno – “Fanatik istine, “Pilule protiv štucanja”, “grešnik”, “Spasonosna zagonetka”, “Druga smena”, “Žrtva svog dela”, “Obaveštajac širi krug” i druge. Sva ova dela su prevedena i igrana i u inostranstvu (Engleska, Poljska, Švedska, Slovenija, Španija…).

Kao umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” rukovodio je stvaranjem Male scene i repertoara, koji se igrao u toku tri sezone. Na taj način stvorio je prvo repertoarsko studentsko pozorište u svetu. Brojne predstave koje je režirao i/ili glumio u njima, dobijale su nagrade i priznanja na domaćim i internacionalnim festivalima – “Alegrija”, “Ljepota jednog rođenja”, “Hajde da se igramo Joakima Vujića”… Režirao je u pozorištu na Terazijama, Teatru poezije, Domu omladine, Domu sindikata, zatim u Leskovcu, Užicu, Vršcu, Parizu i Istanbulu. Kao pedagog držao je kurseve glume, pokreta i pantomime, koje su pohađali mnogi danas poznati dramski umetnici (Boro Stjepanović, Miodrag Krivokapić, Ljubiša Ristić…),

Dobitnik je prve nagrade za režiju komada “Zmaj”, E. Švarca na festivalu u kuli, prvu nagradu za glumu (“Glumac godine RTS”), prvu nagradu za tekst drame “salata od maslinovih grančica” na konkursu RTS-a, 1973. godine. Za režiju resitala pesama najpoznatinih srpskih nadrealističkih pesnika dobitnik je prve nagrade grada Beograda, zatim prvu međunarodnu nagradu za glumu na festivalu “Prix Italia”. Dobitnik je nagrade publike za režiju komada “No sex please” na festivalu u Jagodini (1982), treće nagrade na međunarodnom festivalu pantomime u Lionu, Francuska (1967) i povelje “Vitomir Bogić” za doprinos radiofoniji. Jedini je srpski glumac koji je dobitnik i nagrada za govor i pokret.

Mika Pavićević, pored izuzetnog angažmana na srpskoj pozorišnoj sceni, beleži i rad i stvaranje u Parizu. Živeći u francuskoj prestonici predavao je pokret u privatnoj glumačkoj školi Ursule Kubler, a kao glumac je igrao u francuskim putujućim pozorištima.

Kako se upisati

Više informacija o upisu u sve ansamble AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” na sledećem linku – prijava.