Akademski Hor “Obilić”


Akademski hor “Obilić” osnovan je 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu, tadašnjoj Velikoj školi, pod imenom Akademsko pevačko društvo “Obilić”. Horom diriguju velikani srpske muzičke scene, kao što su Josif Marinković, Stanislav Binički, Jovan Bandur, Lovro Matačić, Svetolik Pašćan i Branko Dragutinović. Nekoliko godina po obnavljanju rada (1945. godine), pod rukovodstvom maestra Bogdana Ba1399835_252082938277531_1752397726_obića, hor, sada pod imenom “Branko Krsmanović” postaje značajan činilac tadašnje jugoslovenske muzičke produkcije o čemu svedoče brojna priznanja – prva mesta u Arecu, Langolenu, Beču, Minhenu… Od 1981. godine horom diriguje profesor emeritus g-đa Darinka Matić Marović koja svojom velikom energijom i entuzijazmom postiže najviše umetničke domete Akademskog hora na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Delujući u okviru Društva “Branko Krsmanović” 1991. godine hor je vratio svoje prvobitno ime “Obilić”.
Među najveće uspehe hora ubrajaju se osam tromesečnih turneja po SAD i Kanadi (preko 500 koncerata) ali i turneje po Švedskoj, Finskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Kini, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Mađarskoj, Grčkoj, Meksiku, Argentini, Crna Gora, Hrvatska, kao i učešće na proslavi 2000 godina hrišćanstva u crkvi Santa Maria in Aracoeli u Rimu i na Prvom svetskom horskom festivalu u Beču 2001. godine.11700844_528246090661213_4068950357184181018_o
Bogat repertoar obeležila su izvođenja velikog broja vokalno instrumentalnih scenskih dela od kojih su najznačajnija: “Rekvijem”, Đuzepea Verdija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonij Dvoržaka, Gabriejla Forea, Luiđija Kerubinija, Roberta Šumana; “Stabat mater” Đoakino Rosinija, Antonija Dvoržaka, Fransis Pulanka; “Karminu buranu”, “Trijumf Afrodite” i “Katuli karminu” Karla Orfa; IX Simfoniju Betovena, XII simfoniju Šostakoviča, II, III, V i VIII simfoniju Gustava Malera; “Misu Solemnis” i “Misu u C-duru” Betovena, Mocartovu “Misu brevis”, “Krunidbenu misu” i “Misu u C-duru”; “Malu misu” Rosinija, “Misu u C-duru” Kerubinija, Bruknerov “Te deum”, kao i Verdijev; kantatu “Aleksandar Nevski” Sergeja Prokofijeva, “Glorija” Vivaldija; “Filius Hominis” Aselena (prvo izvođenje u Crkvi Svetog Ignacija u Rimu); ali i brojna dela domaćih autora (Rajka Maksimovića, Srđana Hofmana, Milana Mihajlovića, Zorana Hristića, Zorana Erića…).
Hor je koncertno izvodio i brojne opere, dok na svom repertoaru ima i i broja dela duhovne i svetovne muzike domaćih i stranih autora.Choir Obilic 1
Hor je sarađivao sa istaknutim orkestrima u zemlji i inostranstvu, među kojima su: Ženevski simfonijski orkestar, Filharmonija iz Nice, orkestar akademije Santa Cecillia iz Rima, Ruski nacionalni orkestar, Nacionalni orkestar iz Liona, Nacionalni orkestar iz Lila, Moskovski kamernm orkestar, Jermenski nacionalni orkestar, pod vođstvom istaknutih domaćih i svetskih dirigenata kao što su Lovro Matačić, Milan Horvat, Vladimir Kranjčević, Žak Dela Kot, Sikstin Erling, Hans Graf, Emil Čakarov, Evgenij Svetlanov, Siril Ditrih, Žan Klod Kasadesis, Žorž Pretr i drugi. Ansambl je nastupao u najpoznatijim dvoranama sveta, Karnegi Hol u Njujorku, Akropolis opera u Nici, Konserthuzet u Štokholmu, sali kozervatorijuma Čajkovski u Moskvi, sali Berlinske filharmonije, sali Losanđeloske filharmonije, Konstitjušn hol u Vašingtonu, Irodio teatar u Atini kao i Zlatnoj sali Muzikferajna u Beču.

Umetnički rukovodilac

Darinka Matić Marović

profesor emeritus i dirigent

31390_423813786453_1897938_nU umetničkoj ličnosti Darinke Matić Marović harmonično su združeni kultivisana muzikalnost, autoritativnost, sugestivnost, neiscrpna energija i potpuna posvećenost radu.Njene nadahnute interpretacije vrlo zahtevnog domaćeg i stranog, klasičnog i savremenog repertoara, sa oduševljenjem je prihvatala publika u najuglednijim salama u preko 30 zemalja sveta: u skoro svim evropskim zemljama, zatim u SAD, Kanadi, na Kubi, u Meksiku, Kini, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji. Posle gimnazije i muzičke škole u Kotoru, završila je na beogradskoj Muzičkoj akademiji najpre nastavni odsek, sa klavirom kao glavnim predmetom (1959), a potom i dirigovanje u klasi Mihaila Vukdragovića (1971). Predavala je u muzičkoj školi “Stanković” (1964-71) i na Fakultetu muzičke umetnosti. Bila je i dekan ovog fakulteta (1983-89) i rektor Univerziteta umetnosti (1989-1998). Dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja. Blistava karijera Darinke Matić Marović vezuje se prevashodno za ženski hor Collegium musicum (od osnivanja 1971) i mešoviti Akademski hor “Branko Krsmanović” – sada “Obilić” (od 1980, nakon smrti dugogodišnjeg dirigenta Bogdana Babića), sa kojima je ostvarila brojne turneje – sa mešovitim horom samo u SAD i Kanadi u dva maha 108 koncerata, među ostalim i u Karnegi holu. Oba hora ubrajaju se, zahvaljujući njoj, u najznačajnije institucije muzičkog života u zemlji. Osvojila je veliki broj nagrada, skoro isključivo prvih i specijalnih, na najistaknutijim domaćim i svetskim horskim takmičenjima (Langolen, Varna, Areco, Goricija, Berlin, Torevijeha). Učestvovala je i na najvećim svetskim festivalima Praško proleće, Berlinski svečani dani, Žorž Enesku, Pueblo-festival u Meksiku, Svetski horski festival u Beču). Nastupala je i sa mnogim uglednim orkestrima u zemlji i inostranstvu, posebno u izvođenju velikih vokalno-instrumentalnih dela (Mocartov i Verdijev Rekvijem, Bruknerov Te Deum, Orfova Karmina Burana, Aleksandar Nevski Prokofjeva i dr). Naročitu pažnju posvećuje domaćim delima, od kojih su joj mnoga i posvećena (ostvarila je više od 100 premijera). Kritičari u njenim interpretacijama zapažaju “snažno, impresivno izvođenje”, “nebeski, vanzemaljski pijanisimo”, “apsolutnu preciznost”, “zvukove na granici magije horskog pevanja”, “lekciju iz horske tehnike i horskog dirigovanja”, “visoki profesionalizam”, “dosad neprevaziđenu sonornost”, “razvijen smisao za stil i kulturu izraza”, “neverovatno egzaktnu intonaciju”, “sugestivnost u prenošenju svoje vizije kompozitorove misli na ansambl i publiku”.

Kako se upisati

Više informacija o upisu u sve ansamble AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović” na sledećem linku – prijava.